BARIȘ. DE VORBĂ CU PLOAIA – O călătorie prin frumusețea culturii rome 

Cartea „Bariș. De vorbă cu ploaia” ne deschide ușa către o lume plină de imaginație, împletită cu elemente ale culturii rome, prin povestea unui băiețel curios. Forțat de ploaie să se întoarcă acasă de la joacă, Bariș începe o conversație fascinantă cu ploaia însăși, descoperind povestea legăturii dintre cultura romă și spațiul indian.

Creată de Alexandru Zamfir, profesor și povestitor, și de Daniela Olaru, ilustratoare pasionată de arta pentru copii, cartea îmbină perfect povestea și ilustrația, captivându-i pe cei mici în universul plin de culoare și simboluri culturale. Stilul jucăuș al ilustrațiilor aduce viață fiecărei pagini, încurajându-i pe copii să descopere legături profunde și să-și pună întrebări despre identitatea culturală.

„Bariș. De vorbă cu ploaia” face parte din proiectul cu același nume, fiind coordonat de asociația Cu Alte Cuvinte și cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și Roma Education Fund România.

DETALII
Publicată în: noiembrie 2024
Recomandată: 4 ani +
Status: disponibilă în librăriile Cărturești.
Pagini: 36
Mărime: 20 x 25 cm
Tip copertă: cartonată
Tiraj: 2900 exemplare

500 de exemplare sunt distribuite gratuit de partenerul nostru, Roma Education Fund România.

Răsfoiți primele pagini AICI.

Cartea este însoțită de un ghid pedagogic cu sugestii de activități pentru ciclul preșcolar și primar, disponibil în rubrica RESURSE.

 

AUTORI

ALEXANDRU ZAMFIR

Alexandru provine din cartierul Bereasca, din Ploiești, dintr-un neam de lăutari, bunicul lui, tataie Lică, fiind un muzician foarte bun, care cânta la țambal. Deși i-a plăcut mult muzica, Alexandru nu a urmat calea muzicii ca profesie, plăcându-i în același timp să citească, să asculte povești și să scrie poezie. Așa că după ce a terminat școala, a mers la Facultatea de Litere, ca să învețe și mai bine ce înseamnă poveștile și literatura. Iar pentru că, mai târziu, a aflat că romii se trag din India, a mai făcut o facultate, de Limbi și Literaturi Străine,  unde a învățat multe lucruri despre limba romani, istoria și cultura romilor. Așa a descoperit mult mai multe lucruri decât ceea ce știa din poveștile din familie, de pildă despre legăturile romilor cu India și limba sanscrită. Alexandru este acum profesor de limba romani la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București și lucrează și la Fundația Roma Education Fund, în diverse proiecte pentru elevii și studenții romi din țară și străinătate.

ȘTEFAN ZAMFIR

Ștefan are acum nouă ani, dar avea cam patru, atunci când a început să inventeze povestea lui Bariș și ploaia, împreună cu Dadici, așa cum îi zice el, pentru că „dad” înseamnă „tată” în limba romani. Lui Ștefan i-a plăcut mult să asculte povești, în special noaptea, și, dacă mai și ploua, era perfect! Așa a apărut povestea lui Bariș. Mai întâi câteva rânduri într-o noapte cu ploaie, apoi altă noapte, apoi altă ploaie și tot așa. Până când, picătură cu picătură, a ieșit o întreagă poveste, pe care Ștefan a ascultat-o mereu cu plăcere. Și nu doar că a ascultat-o! A și intervenit în poveste: a adăugat personaje, pe altele le-a scos, a schimbat Polul Sud cu Polul Nord, a trimis ploaia din junglă în deșert, certând-o că nu a mai trecut demult pe acolo, și s-a jucat cu puii de elefanți în India! Câteodată, visa că e și el acolo, cu ei, până când adormea… Iar în seara următoare, ploaia din India se întorcea la Gara de Nord și lua trenul spre o altă destinație. Și tot așa. Îndemnând ploaia să meargă mereu mai departe, tot mai departe, de la o poveste la alta…

DANIELA OLARU

Daniela a studiat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași, în Anglia și Palma de Mallorca, iar de atunci, adoră să ilustreze cărţi pentru copii. Stilul ei este jucăuș, plin de culoare și dinamism. De asemenea, acordă o atenție specială formelor și contururilor, care sunt ferme, dar în același timp, delicate și armonioase. A colaborat cu edituri precum Humanitas Junior și Katartis, și a transpus în imagini pline de creativitate nenumărate titluri: „Povești pe nerăsuflate“, „Cea mai frumoasă noapte. Cea mai frumoasă zi“, „Aventuri în țara lui Strolyx“, sau „Geografie cu Ratonul Pălărie“. De asemenea, a colaborat cu Muzeul Municipiului București, pentru a crea cărți ilustrate care îmbină istoria cu imaginația. Daniela caută mereu de noi moduri de a spune povești prin imagini, pentru că ilustrația de carte este, cel mai adesea, primul contact al copiilor cu arta. Așa se face și că, pe lângă munca de artist, petrece mult timp alături de copii, în ateliere și tabere pe care le organizează chiar ea.


Proiectul „Bariș. De vorbă cu ploaia” este cofinanțat de AFCN și se desfășoară în perioada august - noiembrie 2024.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

PARTENERI: Roma Education Fund România și Librăriile Cărturești.