INCUBATOR DE POVEȘTI COLORATE, Ediția 3 (2023)

Ediția 3 a Incubatorului avut ca tematică benzile desenate pentru copiii preșcolari și a avut ca invitat pe Sergio Ruzzier, scriitor și ilustrator de origine italiană, distins cu nenumărate premii și cunoscut în România pentru cărțile sale Doi șoricei și seria Puiu și Vulpoi, publicate la editura Frontiera. 

22 de scriitori și ilustratori români au avut ocazia să participe la atelierul de creație și să primească feedback de la Sergio Ruzzier pe parcursul a trei zile, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, între 24 - 26 februarie 2023.

ATELIERUL DE CREAȚIE

Temele abordate în atelierul cu Sergio Ruzzier:

  • Randolph Caldecott și inventarea cărții ilustrate 

  • Cărțile ilustrate și benzile desenate: diferențe și puncte comune

  • Benzile desenate și cărțile pentru copiii care învață să citească

  • Puiu și Vulpoi: de la idee la publicare 

  • Cartea de benzi desenate: povestea, personajele, aranjarea în pagină

  • Cum să spui o poveste în patru viniete, fără cuvinte

DISCUȚIE PUBLICĂ

De ce avem nevoie de benzi desenate a fost titlul și întrebarea care ne-a ghidat în cadrul unei discuții publice desfășurată în a doua zi a atelierului de creație.
Discuția a avut-o ca moderatoare pe Maria Gheorghiu, cofondatoare și directoare executivă, Asociația OvidiuRO. Cei doi invitați, Sergio Ruzzier și  Dodo Niță, critic de bandă desenată, au discutat despre benzile desenate pentru copiii preșcolari, retincența adulților în a cultiva gustul pentru acest gen literar. Dodo Niță a punctat repere din istoria BD din România, explicând de ce nu avem o cultură a benzilor desenate pentru copiii mici și ce rol ar avea dacă am cultiva-o.

 

ILUSTRATORI & SCRIITORI PARTICIPANȚI LA ATELIERE

CARTEA CÂȘTIGĂTOARE

În urma atelierului de creație, am desfășurat un concurs cu premii pentru scriitorii și ilustratorii participanți. În urma acestuia, a fost creată și publicată cartea Oac și Tac, scrisă și ilustrată de Amandine Bănescu.

Descoperiți mai jos cartea și descărcați ghidul de activități.

 

INCUBATORUL ÎN 5 CIFRE CHEIE

  • 1 carte publicată;

  • 1 autor consacrat invitat;

  • 22 de scriitori și ilustratori participanți la cele 3 zile de atelier;

  • 3150 de cărți donate în grădinițe;

  • 25000 de copii beneficiari.


Proiectul Incubatorul de povești colorate este cofinanțat de AFCN, Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Mișcarea Citim Împreună România; Asociația OvidiuRO; Muzeul Național al Literaturii Române; Editura Portocala Albastră; Editura Frontiera.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.