ROMA S/HEROES

În 2022, pentru prima oară în România, au fost publicate patru cărți ilustrate pentru copii, ce au ca personaje principale personalități rome contemporane.

Două activiste, un actor și un muzician sunt cele patru personaje de poveste ale celor patru cărți, semnate de nouă tineri de etnie romă.

Sunt patru cărți care ne provoacă să vedem dincolo de stereotipurile legate de romi și să descoperim oameni deosebiți care trăiesc în prezent și care sunt un model de perseverență, asumare și generozitate.

Cele patru cărți fac parte din proiectul ROMA S/HEROES și au fost publicate în septembrie 2022.

1800 de exemplare (450 de seturi) au fost donate în 450 de grădinițe din medii vulnerabile din țară și vor fi citite miilor de copii de către educatoarele din grădinițele beneficiare.

Cărțile sunt distribuite cu sprijinul prietenilor noștri de la Asociația OvidiuRo.

Parteneri: Uniunea Civica a Tinerilor Romi din Romania, Filiala Ion Creangă - Biblioteca Metropolitană Bucureşti și Asociatia OvidiuRo.

 

CĂRȚILE ROMA S/HEROES

Citiți aici versiunea digitală a cărții.

O poveste despre artistul rom Connect-R, scrisă de Francisca Călin, pe baza interviului realizat de Răzvan Tescovină și Teodora Borcoi, cu ilustrații de József Vass.

Teme abordate: #etnie #rom #discriminare #artist #muzică #perseverență #fani

 

Citiți aici versiunea digitală a cărții.

O poveste despre activista romă Loredana Mihaly, scrisă de Bianca Bărbosu, Andra Beatrice Dima & Florin Varga și ilustrată de Ana-Maria Calistru.

Teme abordate:  #etnie #rom #discriminare #egalitate #cărți #o lume fără diferențe

 

Citiți aici versiunea digitală a cărții.

O poveste despre actorul și scriitorul rom Sorin Sandu, scrisă de Nicoleta Ene & Iasmina Stoican și ilustrată de Georgiana Chițac

Teme abordate: #etnie #rom #discriminare #sărăcie #artist #teatru #împlinirea visului

Citiți aici versiunea digitală a cărții.

O poveste despre activista romă Nicoleta Bițu, scrisă de Mirela Busuioc, Albert Morteanu & Georgiana Vatală și ilustrată de Oana Ispir

Teme abordate: #etnie #rom #discriminare #educație #școală #ambiții #vocație #misiune

 

AUTORII ROMA S/HEROES

Cei nouă autori sunt tineri romi care au scris cele patru cărți în urma unor ateliere de scriere creativă, sub îndrumarea scriitoarei Iulia Iordan și jurnalistei Delia Marinescu. Cartea Să îți pui o dorință nu ar fi fost posibilă fără interviul realizat de Răzvan Tescovină și Teodora Borcoi, participanți la ateliere.

ILUSTRATORI

EDITORI

DINCOLO DE CĂRȚILE ROMA S/HEROES

Cele patru cărți ROMA S/HEROES au în completare un ghid pedagogic cu activități jucăușe, pe care îl găsești aici.   

Proiectul cuprinde și o două evenimente online: două ateliere de formare pe tema educației pentru diversitate și a identității de etnie pentru educatoarele care vor folosi cărțile.

Cele patru cărți nu se găsesc pe rafturi, în librării. Cele 1800 de exemplare tipărite au fost donate în 450 de grădinițe din medii vulnerabile din țară.
Pentru că știm că poveștile lasă urme frumoase și au puterea să ne facă pe toți mai buni, indiferent de etnie și situație materială, visăm să putem convinge o editură să publice cărțile și să poată fi cumpărate de oricine.

Dacă vrei să susții o continuare a proiectului, completează acest formular de interes. Nu știm dacă vom putea publica cele patru cărți, însă, dacă visul se materializează, te vom anunța pe email.

 

PROIECTUL ROMA S/HEROES ÎN CIFRE

  • 4 cărți ilustrate pentru copii despre 4 personalități rome contemporane;

  • 1800 de cărți donate în 450 de grădinițe din comunități vulnerabile (450 exemplare/ carte);

  • 1 ghid pedagogic care aprofundează mesajele celor 4 cărți;

  • 450 de participanți, cadre didactice, la 2 webinarii pe tema educației pentru diversitate.


Proiectul „ROMA S/HEROES” este cofinanțat de AFCN și se desfășoară în perioada ianuarie - noiembrie 2022.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.