ROZALBASTRU. DINCOLO DE STEREOTIPURI

ROZALBASTRU este proiectul care deschide un spectru mai mare de culori în educația copiilor mici pentru egalitatea de gen. 

Deschidem conversația despre cele mai bune practici în educația fără stereotipuri alături de invitați cu experiență din Franța și România în patru webinarii pentru cadrele didactice din ciclul preșcolar, în perioada 2 - 6 octombrie 2023. 

Întâlnirile online cu specialiștii din domeniul copilăriei timpurii vor fi completate de resurse utile, astfel încât atât fetele, cât și băieții, să își atingă potențialul.

Parteneri: Asociația Adéquations, Asociația OvidiuRO, Cartemma.

 

FORMATORI

 

Bénédicte Fiquet formatoare, Asociația Adéquations

Inițial jurnalistă, Bénédicte și-a dezvoltat conștiința feministă în Africa și India, alături de femei care luptau pentru demnitate și resurse. Și-a dat seama și mai mult că trebuie acționeze când a descoperit că stereotipurile de gen o afectau pe fiica ei încă din grădiniță. Întâlnirea cu asociația Adéquations a determinat-o să promoveze educația non-sexistă din 2009, formând profesioniști în domeniul educației timpurii.

Andrew Matiasko educator, Babilou, Asociația Agir pour la petite enfance

Andrew este în primul rând educator într-o grădiniță din rețeaua Babilou, una dintre cele mai cunoscute din Franța, pentru calitatea experiențelor pe care le oferă celor mici. De asemenea, este și membru în consiliul pedagogic al asociației Agir pour la petite enfance. Evident, își petrece aproape tot timpul cu copiii și este îndeosebi pasionat de o pedagogie alertă la stereotipurile de gen.

Laura Grünberg scriitoare și profesoară universitară, Asociația De basm, Universitatea București

Laura militează pentru cărțile de “trezit” copiii, atât prin literatura pe care o creează, cât și prin intervențiile în domeniul educației pentru egalitatea de gen. A scris numeroase cărți pentru copiii (amintim contribuția la cele 2 minunate volume ale Nesupuselor, sau ultima ei carte, Îmbrățișătoarea), este cercetătoare și profesoară universitară.

 

PROGRAM

2 octombrie, 16:00 – 17:00/Webinar cu Bénédicte Fiquet

Cum e posibil ca, la 3 ani, o fetiță să alerge ca fulgerul și să treacă prima linia de sosire, iar în același timp să fie convinsă că băieții aleargă mai repede? Fabrica de stereotipuri se poate pune în mișcare foarte devreme și chiar și în ziua de azi, nu educăm fetele și băieții în același mod. Dar suntem oare pe deplin conștienți de efectele acestei educații diferențiate asupra dezvoltării personalității copiilor și asupra producerii inegalităților? Prin intermediul analizei diferiților agenți de socializare a copiilor - îmbrăcăminte, jucării, jocuri, activități sportive etc. - acest webinar de o oră oferă o mai bună înțelegere a problemelor implicate de educația egalitară, identificând în același timp principalele sale componente.


4 & 5 octombrie, 16:00 – 17:00/
Două webinarii cu Andrew Matiasko 

E oare ceva de făcut când un băiețel refuză orice e roz, chiar și atunci când desenează? Sau când îți spune, printre suspine, că nu vrea să plângă pentru că e băiat mare?

În cele două webinarii pe care le va susține, Andrew va împărtăși strategii și activități concrete, care să ne ajute să creștem copiii în toată unicitatea lor, fără a îi limita prin perpetuarea stereotipurilor de gen. Cum putem construi un program care susține și valorifică băieții și fetele în mod egalitar? Cum ne organizăm spațiul? Cum evaluăm resursele pe care le folosim pentru a ne asigura că nu sunt purtătoare de stereotipuri de gen? - sunt câteva întrebări în jurul cărora Andrew își va organiza cele două intervenții. 

6 octombrie, 16:00 – 17:00/Webinar cu Laura Grünberg

Ce este, fată sau băiat? Iată întrebarea pusă de fiecare dată când se naște un copil. În funcție de răspuns noi, cei mari, creăm și perpetuăm de multe ori o lume constrângătoare “în roz și bleu”, o lume a stereotipurilor de gen care pot sta la baza unor posibile prejudecăți și discriminări între femei și bărbați.

Ca părinte, educator, profesor este important să înțelegem rolul și dinamica stereotipurilor de gen în formarea copiilor noștri. Manualele școlare sau literatura pentru copii sunt exemple bune de studiat pentru a observa critic modele de gen promovate. În cadrul webinarului (i) vor fi prezentate succint rezultatele unor cercetări privind manualele școlare, (ii) vor fi discutate tendințe în literatura pentru copii, (iii) vor fi oferite referințe bibliografice utile și (iv) se vor discuta sugestii și propuneri metodologice și didactice utile pentru cadrele didactice interesate de această tematică.

MINI-BIBLIOTECA PROIECTULUI

Cele 12 cărți-resursă pe care le recomandăm și oferim la 20 de profesori participanți la toate cele 4 webinarii sunt:


Proiect implementat cu sprijinul Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez din România.