TEEN ACTION FOR INCLUSION - POVESTEA PROIECTULUI

Adolescența este perioada marilor schimbări, dar şi cea a marilor prietenii. Ne-am dori ca fiecare adolescent să aibă cel puțin un prieten căruia să-i spună la ureche secretele, așa că am pus la cale Teen Action for Inclusion pentru a aduce împreună adolescenți tipici şi adolescenți cu dizabilități. 

21 de adolescenți au răspuns invitației noastre de a se cunoaște și a încerca să își găsească un prieten. Au mers la plimbare în parc, la film, s-au întâlnit la mall, sau la Joyplace (un loc de joacă și socializare accesibilizat din București). Multora dintre ei această experiență le-a oferit prima ocazie de a-și face prieteni din afara zonei lor de confort. Și au fost surprinși să descopere că au atât de multe lucruri în comun - pasiuni specifice vârstei, precum muzica sau filmul.

De asemenea, adolescenții au colaborat cu echipa proiectului pentru a găsi împreună soluții comune, rezultate din  experiență acestor prietenii, la unele din cele mai acute probleme cotidiene întâlnite de persoanele cu dizabilități, în spațiul public. În urma întâlnirilor, și-au “disecat” experiențele în cadrul unor ateliere de brainstorming, iar conținutul acestor discuții ne-a servit la crearea unui joc de educație socială și civică. 

Jocul rezultat poate fi folosit, acasă sau la școală, cu copii de + 11 ani. Cu ajutorul lui, părinții și profesorii pot vorbi, pe înțelesul tinerilor, despre dizabilitate și drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.

 

CINE SUNT ADOLESCENȚII DIN PROIECT

Adolescenții s-au înscris liber în urma unui open call, pur și simplu pentru că au simțit nevoia să dea o șansă unei noi prietenii. Mereu le-am spus, atât adolescenților tipici, cât și celor cu dizabilități, că au dat dovadă de mult curaj ca să răspundă propunerii noastre.În unele cazuri, s-au legat prietenii apropiate, în altele, nu a fost posibil. Sau nu a fost posibil încă: speranța noastră este că acest prim contact cu dizabilitatea va da roade în timp.

Adolescenți participanți: Ștefania A., Dan A., Ana A., Andrei A., Andreea B., Camelia B., Addy K., Ioana C., Anouk E., David C., Eva C., Oana I., Olga M., Mihnea P., Bogdan P., Diana P., Alexandru P., Maria S., Sofia S., Victor T., Teodora V. / Photo credits: Bogdan Dincă

 

TESTIMONIALE

Cumva, mi se pare că toată lumea ar trebui să știe despre proiectul Teen Action For Inclusion, pentru că mi se pare că nu ne apropie doar pe noi, apropie generații, și e important să știe toată lumea că dizabilitatea există și că [persoanele cu dizabilități] nu sunt nici balauri cu șapte capete, nici monștri din peșteră. Sunt copii, oameni la fel ca noi.
— Eva, 16 ani
Ne-am cunoscut mai bine, chiar dacă nu am vorbit foarte mult. E foarte ușor să presupui sau să înțelegi cum se exprimă cineva prin haine, prin machiaj sau prin tunsoare.
— Addy, 14 ani
Întâlnirile din cadrul proiectului “Teen Action for Inclusion” m-au determinat să ies din rutina învățatului pentru liceu și pentru examenul de bacalaureat, lucru de care am avut nevoie, pentru că nu prea știu să setez limite și să iau pauze. Am cunoscut adolescenți minunați, pe care îi definesc preocupările diverse și interesele deosebite, nu dizabilitatea. Am devenit mai conștientă de importanța incluziunii accesibilizării spațiilor și a evenimentelor.

Nu știu câtă lume se simte centrul universului. Când ai, însă, o prietenă ca Olga, e imposibil să nu crezi acest lucru despre tine. Olga mă face să mă simt văzută, frumoasă, importantă, iubită, și mi-a ridicat standardele legate de felul de oameni pe care îi vreau în jurul meu. Sper, doar, că și eu o fac să se simtă așa. Pe ea, și pe alții.
— Ana, 18 ani
Mă temeam că nu vom reuși să legăm o prietenie și părea dificil să găsim subiecte comune, dar pe măsură ce am înțeles nevoile lui Mihnea și el s-a obișnuit cu noi, ecuația a primi - a da a început să se egalizeze.
— Dan și Stefania, 17 ani
Oamenii ar trebui să se educe singuri în legătură cu dizabilitatea. Suntem în 2023, e o lume nouă. Adaptați-vă! Și în primul rând, uitați-vă la voi înșiși înainte de a-i înjunghia cu privirea pe alții.
— Camelia, 16 ani
Mihnea e un puști de 14 ani curios, cu un râs molipsitor. Mihnea are autism. El spune ca nu a fost îndrăgostit. Până acum…În schimb, și-a întrebat tatăl dacă e dificil să îți faci iubită. „Mi-ar plăcea să găsesc o fată drăguță (a se citi „de treabă”) cu care să mă înțeleg bine.” Dar atunci când o fată pe care o cunoștea a fost îndrăgostită de el, Mihnea nu a știut să decodeze semnalele transmise de către ea. Părinților le spune des că îi iubește, strângându-i tare în brațe, alături de un pupic pe obraz. „Pe gură se pupă doar iubiții”. De curând, așteptându-și nerăbdător rândul la toboganele aglomerate, într-o mare de tineri de la Therme, adolescentul nostru și-a uimit tatăl cu o remarcă specifică vârstei, nu diagnosticului : „Oh, fete!” Iubirea între persoanele neurodiverse e pură, sinceră și simplă, presiunea socială nu există.
— Narcisa, mama lui Mihnea, 14 ani

Dizabilitatea…în ochii unui copil

Un articol semnat de Eva, 16 ani

De vorbă cu adolescenții Teen Action

Cu Eva, Andrei și Ana

 

JOCUL TEEN ACTION FOR INCLUSION

Puteți descărca aici jocul creat în cadrul proiectului. Jocul este însoțit de o broșură ce conține regulile de folosire și informații suplimentare pentru părinți și profesori. Pentru că în perioada de testare a jocului, adulții ne-au întrebat de multe ori cum pot explica, pe înțelesul copiilor, diferiți termeni ce țin de zona dizabilității, vă propunem și câteva explicații utile.

Vârstă recomandată: + 10 ani

 

TEEN ACTION FOR INCLUSION ÎN 4 CIFRE CHEIE

  • 1 joc care stimulează gândirea critică pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilități;

  • minimum 400 de elevi de gimnaziu vor juca jocul în cadrul orelor de educație civică;

  • 40 de profesori resursă din școli de gimnaziu din întreaga țară care vor facilita jocul;

  • 21 de adolescenți tipici și cu dizabilități implicați în proiect.


Proiectul Teen Action for Inclusion este finanțat de Raiffeisen Comunități.

 

Un proiect inițiat de asociația Cu Alte Cuvinte și de asociația Supereroi printre noi.

Parteneri: Clubul Interact CNMV și Joyplace.