TEEN ACTION FOR INCLUSION - POVESTEA PROIECTULUI
Adolescența este perioada marilor schimbări, dar şi cea a marilor prietenii. Ne-am dori ca fiecare adolescent să aibă cel puțin un prieten căruia să-i spună la ureche secretele, așa că am pus la cale Teen Action for Inclusion pentru a aduce împreună adolescenți tipici şi adolescenți cu dizabilități.
21 de adolescenți au răspuns invitației noastre de a se cunoaște și a încerca să își găsească un prieten. Au mers la plimbare în parc, la film, s-au întâlnit la mall, sau la Joyplace (un loc de joacă și socializare accesibilizat din București). Multora dintre ei această experiență le-a oferit prima ocazie de a-și face prieteni din afara zonei lor de confort. Și au fost surprinși să descopere că au atât de multe lucruri în comun - pasiuni specifice vârstei, precum muzica sau filmul.
De asemenea, adolescenții au colaborat cu echipa proiectului pentru a găsi împreună soluții comune, rezultate din experiență acestor prietenii, la unele din cele mai acute probleme cotidiene întâlnite de persoanele cu dizabilități, în spațiul public. În urma întâlnirilor, și-au “disecat” experiențele în cadrul unor ateliere de brainstorming, iar conținutul acestor discuții ne-a servit la crearea unui joc de educație socială și civică.
Jocul rezultat poate fi folosit, acasă sau la școală, cu copii de + 11 ani. Cu ajutorul lui, părinții și profesorii pot vorbi, pe înțelesul tinerilor, despre dizabilitate și drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.
CINE SUNT ADOLESCENȚII DIN PROIECT
Adolescenții s-au înscris liber în urma unui open call, pur și simplu pentru că au simțit nevoia să dea o șansă unei noi prietenii. Mereu le-am spus, atât adolescenților tipici, cât și celor cu dizabilități, că au dat dovadă de mult curaj ca să răspundă propunerii noastre.În unele cazuri, s-au legat prietenii apropiate, în altele, nu a fost posibil. Sau nu a fost posibil încă: speranța noastră este că acest prim contact cu dizabilitatea va da roade în timp.
Adolescenți participanți: Ștefania A., Dan A., Ana A., Andrei A., Andreea B., Camelia B., Addy K., Ioana C., Anouk E., David C., Eva C., Oana I., Olga M., Mihnea P., Bogdan P., Diana P., Alexandru P., Maria S., Sofia S., Victor T., Teodora V. / Photo credits: Bogdan Dincă
TESTIMONIALE
JOCUL TEEN ACTION FOR INCLUSION
Puteți descărca aici jocul creat în cadrul proiectului. Jocul este însoțit de o broșură ce conține regulile de folosire și informații suplimentare pentru părinți și profesori. Pentru că în perioada de testare a jocului, adulții ne-au întrebat de multe ori cum pot explica, pe înțelesul copiilor, diferiți termeni ce țin de zona dizabilității, vă propunem și câteva explicații utile.
Vârstă recomandată: + 10 ani
TEEN ACTION FOR INCLUSION ÎN 4 CIFRE CHEIE
1 joc care stimulează gândirea critică pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilități;
minimum 400 de elevi de gimnaziu vor juca jocul în cadrul orelor de educație civică;
40 de profesori resursă din școli de gimnaziu din întreaga țară care vor facilita jocul;
21 de adolescenți tipici și cu dizabilități implicați în proiect.
Proiectul Teen Action for Inclusion este finanțat de Raiffeisen Comunități.
Un proiect inițiat de asociația Cu Alte Cuvinte și de asociația Supereroi printre noi.
Parteneri: Clubul Interact CNMV și Joyplace.