TEEN ACTION FOR INCLUSION - JOC DE EDUCAȚIE CIVICĂ

În cadrul proiectului Teen Action for Inclusion, 21 de adolescenți au răspuns invitației noastre de a se cunoaște și a încerca să își găsească un prieten. Au mers la plimbare în parc, la film, s-au întâlnit la mall, sau la Joyplace (un loc de joacă și socializare accesibilizat din București). Multora dintre ei această experiență le-a oferit prima ocazie de a-și face prieteni din afara zonei lor de confort. Și au fost surprinși să descopere că au atât de multe lucruri în comun - pasiuni specifice vârstei, precum muzica sau filmul.

De asemenea, adolescenții au colaborat cu echipa proiectului pentru a găsi împreună soluții comune, rezultate din  experiență acestor prietenii, la unele din cele mai acute probleme cotidiene întâlnite de persoanele cu dizabilități, în spațiul public. În urma întâlnirilor, și-au “disecat” experiențele în cadrul unor ateliere de brainstorming, iar conținutul acestor discuții ne-a servit la crearea unui joc de educație socială și civică. Cu ajutorul lui, părinții și profesorii pot vorbi, pe înțelesul tinerilor, despre dizabilitate și drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.

Descărcați aici jocul creat în cadrul proiectului. Jocul este însoțit de o broșură ce conține regulile de folosire și informații suplimentare pentru părinți și profesori. Pentru că în perioada de testare a jocului, adulții ne-au întrebat de multe ori cum pot explica, pe înțelesul copiilor, diferiți termeni ce țin de zona dizabilității, vă propunem și câteva explicații utile.

Vârstă recomandată: + 10 ani

 

Dizabilitatea…în ochii unui copil

Un articol semnat de Eva, 16 ani

De vorbă cu adolescenții Teen Action

Cu Eva, Andrei și Ana

 

CAPSULA TIMPULUI - JOC DE SOCIETATE

Acest joc va fi lansat la sfârșitul lui 2025 și face parte dintr-un unui pachet educațional despre istoria romilor, destinat elevilor din clasele 4-8. Acesta include: primul board game despre istoria romilor, creat special pentru acest proiect; istoria ilustrată „Inelul cu cap de cal”, coordonată de CUAC și publicată în 2021 la editura Seneca; un ghid de activități pedagogice pentru integrarea jocului și a cărții în procesul educațional; și o formare declinată în trei webinarii susținute de prof. dr. Valentin Negoi, axate pe istoria romilor și metode interactive de predare.