BARE RROMA 2024/Puțin curaj

PENTRU AFIȘAREA CĂRȚII PE ÎNTREG ECRANUL CALCULATORULUI, APĂSAȚI ULTIMUL PĂTRAT DE PE BARA DE SUS.

 

„Puțin curaj“ o are ca protagonistă pe actrița, regizoarea și scenarista Alina Șerban. Realitatea și fantezia se împletesc în această poveste despre ambiție, provocări și curaj, a unei fetițe plină de creativitate și care nu lasă obstacolele să pună capăt visului ei de a ajunge pe scenă. 

Cartea a fost scrisă de doi tineri romi, Arina Costea și Mihai Leonard Moisa, în urma a nouă ateliere de scriere creativă, sub îndrumarea scriitoarei Iulia Iordan.

Cartea este în ediție bilingvă română-romani, traducerea în limba romani fiind realizată de către cei doi scriitori, sub coordonarea prof. Alexandru Zamfir.

Mic ghid de pronunție a literelor specifice alfabetului limbii romani.

Teme abordate: #provocări #ambiție #actrițe #femei rome

DETALII
Publicată în: septembrie 2024
Recomandată: copii de grădiniță, școală primară și gimnazială
Versiune digitală gratuită
Status: cartea nu este disponibilă în librării
Pagini: 32
Mărime: 20 x 25 cm
Tip copertă: necartonată

1100 de exemplare ale cărții au fost donate în unități școlare din întreaga țară de către asociația OvidiuRO, partenerul nostru educațional.

AUTORI & ILUSTRATOARE

 

IMPRESII ALE SCRIITORILOR

Cum te-ai simțit când ți-ai văzut numele scris pe coperta cărții?

Arina Costea: Am fost cuprinsă de dragoste... pentru proiect, pentru oamenii cu care am lucrat, pentru experiența propriu-zisă care mi-a deschis destule uși, dar care în primul rând m-a făcut să mă regăsesc, din nou, în arta condeiului. 

Mihai Moisa: Sunt fericit să-mi văd numele pe cartea „Puțin Curaj“ și foarte încântat de contribuția mea și a colegei mele. Nu sunt scriitor, dar ceea ce sunt eu și ceea ce studiez, se leagă. Totuși, să scrii o carte nu este nevoie să fii scriitor, filolog sau profesor, contează ceea ce vrei sa transmiți prin acea carte, indiferent de statutul social și profesional pe care îl ai. Studiez Limbi și Literaturi Străine, urmând să devin filolog și profesor ca ocupație, ceea ce mă încântă mult. Presimt că voi scrie și alte cărți în viitor. Mulțumiri asociației CUAC (Cu Alte Cuvinte), editorilor și finanțatorului.

Ce ți-ai dori să simtă sau să înțeleagă cititorii din povestea scrisă?

Arina Costea: Când am scris această poveste, m-am gândit la vocea pe care mi-ar fi plăcut să o aud când eram mică, o voce care să îmi spună că sunt văzută, înțeleasă și apreciată pentru cine sunt. Mi-am dorit ca fiecare cuvânt să ajungă la inimile copiilor, indiferent de unde vin sau cine sunt. Povestea mea nu este doar despre o eroină – este despre visurile noastre, ale comunității rome și dincolo de ea și despre curajul de a fi noi înșine.

Mi-am imaginat copiii ce urmează să asculte această poveste despre Alina Șerban, fiecare cu propriile lor speranțe și temeri, și am vrut ca această poveste să le aducă bucurie, să le ofere un spațiu unde să se simtă liberi, ca și cum lumea întreagă le aparține. Îmi doresc ca atunci când citesc sau ascultă povestea să redescopere acea fericire pură și simplă a copilăriei, acea senzație de libertate totală, de joc fără limite.

Mihai Moisa: În primul rând, cartea include elemente reale din viața actriței și regizoarei Alina Șerban, cât și elemente de ficțiune, așa cum ea însăși folosește în spectacolele ei. Este o carte care se adresează tuturor vârstelor, dar în special celor mici de grădiniță. Nu este o poveste clasică cu prințese și zmei, ci o poveste inspirată din viața reală a Alinei și mi-aș dori să fie motivațională pentru copiii care provin din medii vulnerabile. Mi-aș dori ca acești copii să creadă că nu există limite și bariere pentru a reuși în viață, că totul este posibil. Oricine citește această carte poate să completeze imaginar povestea așa  cum își dorește. Alina Șerban este de etnie rromă, ca și mine. Dar nu este o poveste despre rromi, discriminare sau toleranță față de rromi, ci despre educație, motivație, dorința de a reuși în viață și despre eliminarea tuturor obstacolelor și barierelor. Indiferent de eticheta pe care o ai sau care îți este pusă.

 

© Sabina Costinel

FRAGMENT DIN BIOGRAFIA ACTRIȚEI ALINA ȘERBAN

Alina Șerban s-a născut în 1987 într-o familie iubitoare, în București.

Nu totul a fost lapte și miere, însă, când viața a fost vitregă cu ea, Alina s-a ambiționat, a muncit și a reușit, cu puțin sprijin și îndrumare, să devină studentă la actorie. Iar apoi, cu talentul și perseverența sa, a ajuns să studieze în orașe îndepărtate precum Londra și New York. 

Orice ar face, Alina Șerban iubește poveștile și, pe lângă faptul că e actriță, scrie și regizează „povești“ sub formă de filme și spectacole cu personaje care ne inspiră să nu renunțăm când totul pare lipsit de speranță. Înainte să împlinească 30 de ani, a făcut ceva special: a pionerat teatrul feminist rom, scriind trei piese de teatru care vor rămâne în istorie pentru mesajul lor de emancipare a femeilor rome.


DESCOPERĂ ȘI CELELALTE CĂRȚI ALE COLECȚIEI

Cărțile și ghidul de activități au fost create în cadrul proiectului Bare rroma ediția a doua, cofinanțată de AFCN în 2024. Bare rroma înseamnă oameni mari/importanți în limba romani. Prima ediție a proiectului Bare Rroma a fost distinsă la Gala Societății Civile cu premiul II, secțiunea „Educație și învățământ“, cu premiul la categoria „Incluziune socială și dialog intercultural“, la Gala Premiilor AFCN și cu o nominalizare la Gala Itsy Bitsy, secțiunea „Incluziune socială“.


Proiectul „BARE RROMA” este cofinanțat de AFCN și se desfășoară în perioada ianuarie - noiembrie 2024.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.