BARE RROMA 2024/Pe aripile muzicii
Cartea o are ca protagonistă pe soprana de etnie romă Isabela Stănescu. „Pe aripile muzicii“ este povestea întâlnirii micuței Isabela cu pianul și apoi cu lumea operei.
Cartea a fost scrisă de Beatrice Bujan și Ileana Ciobanu, în urma a nouă ateliere de scriere creativă, sub îndrumarea jurnalistei Delia Marinescu.
Cartea este în ediție bilingvă română-romani, traducerea în limba romani fiind realizată de către cele două scriitoare, sub coordonarea prof. Alexandru Zamfir.
Mic ghid de pronunție a literelor specifice alfabetului limbii romani.
Teme abordate: #operă #soprană #femei rome
DETALII
Publicată în: septembrie 2024
Recomandată: copii de grădiniță, școală primară și gimnazială
Versiune digitală gratuită
Status: cartea nu este disponibilă în librării
Pagini: 32
Mărime: 20 x 25 cm
Tip copertă: necartonată
1100 de exemplare ale cărții au fost donate în unități școlare din întreaga țară de către asociația OvidiuRO, partenerul nostru educațional.
AUTOARE & ILUSTRATOARE
IMPRESII ALE SCRIITOARELOR
Cum te-ai simțit când ți-ai văzut numele scris pe coperta cărții?
Beatrice Bujan: Atunci când mi-am văzut numele pe coperta cărții, mai multe sentimente au venit năvală asupra mea: bucurie, fericire, împlinire și extaz. Pe această cale aș vrea să le mulțumesc, încă o dată, celor care m-au ales să fac parte din acest proiect frumos, că au avut încredere în mine și în calitățile mele. Încă un vis devenit realitate pe care l-am adăugat pe scara vieții.
Deși nu sunt de etnie romă, mi-am dorit să aflu cât mai multe din cultura și tradițiile rome, care sunt bogate atât din punct de vedere istoric, cât și cultural. Minoritatea romă merită să fie cunoscută dincolo de aspectele de suprafață, iar eu am norocul de a fi una dintre acele persoane care pot și își doresc să facă asta din toată inima.
Ileana Ciobanu: Am fost mândră când mi-am văzut numele pe coperta cărții scrise și traduse de mine și de Beatrice. Sunt bucuroasă că am reușit să scriu povestea Izabelei și sunt sigură că această carte va ajunge la inimile micilor cititori și poate va fi un exemplu despre cum poți reuși să-ți urmezi visul!
FRAGMENT DIN BIOGRAFIA SOPRANEI ISABELA STĂNESCU
La trei ani știa să citească, să scrie și să socotească. Îi plăcea să se uite la desene animate și să cânte melodiile pe care le auzea. Dacă bunicul din poveste era priceput căldărar din mâinile căruia ieșeau ibrice, cazane și alte obiecte metalice, celălalt i-a insuflat Isabelei dragostea pentru poezie și literatură. Cu el mergea în fiecare vară la casa lui Ion Creangă din Humulești, județul Neamț.
Într-o zi, când l-a însoțit pe tatăl ei la muncă, pentru că nu avea cu cine să rămână acasă, Isabela l-a cunoscut pe directorul școlii unde avea să devină elevă. A fost prima oară când a văzut o sală de spectacole, cu un pian, iar de atunci a devenit pasionată de acest instrument și a început să îl studieze. Părinții au încurajat-o să-și urmeze pasiunea.
DESCOPERĂ ȘI CELELALTE CĂRȚI ALE COLECȚIEI
Cărțile și ghidul de activități au fost create în cadrul proiectului Bare rroma ediția a doua, cofinanțată de AFCN în 2024. Bare rroma înseamnă oameni mari/importanți în limba romani. Prima ediție a proiectului Bare Rroma a fost distinsă la Gala Societății Civile cu premiul II, secțiunea „Educație și învățământ“, cu premiul la categoria „Incluziune socială și dialog intercultural“, la Gala Premiilor AFCN și cu o nominalizare la Gala Itsy Bitsy, secțiunea „Incluziune socială“.
Proiectul „BARE RROMA” este cofinanțat de AFCN și se desfășoară în perioada ianuarie - noiembrie 2024.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.