BARE RROMA 2024/Cu ochii curați și sufletul deschis
Cartea „Cu ochii curați și sufletul deschis” îl are ca protagonist pe artistul rom Eugen Raportoru și este povestea adevărată a întâlnirii dintre el, pe când era copil, cu pictorul Corneliu Baba.
Povestea a fost scrisă de două tinere rome, ca parte a proiectului „Bare rroma”, Ana Crăciun și Ecaterina Ciupercă, în urma a nouă ateliere de scriere creativă, sub îndrumarea scriitoarei Iulia Iordan. Traducerea în limba romani este semnată tot de ele, sub coordonarea prof. Alexandru Zamfir.
Mic ghid de pronunție a literelor specifice alfabetului limbii romani.
Teme abordate: #etnie #rom #pictură #mari artiști
DETALII
Publicată în: septembrie 2024
Recomandată: copii de grădiniță, școală primară și gimnazială
Versiune digitală gratuită
Status: cartea nu este disponibilă în librării
Pagini: 32
Mărime: 20 x 25 cm
Tip copertă: necartonată
1100 de exemplare ale cărții au fost donate în unități școlare din întreaga țară, de către asociația OvidiuRO, partenerul nostru educațional.
AUTOARE & ILUSTRATOARE
IMPRESII ALE SCRIITOARELOR
Cum te-ai simțit când ți-ai văzut numele scris pe coperta cărții?
Ecaterina Ciupercă: Primul sentiment a fost liniștitor pentru ca în cele din urmă am reușit să văd rezultatul final, și m-am bucurat să văd povestea tipărită și ilustrată. În același timp am mari emoții. Știu ca lumea va citi povestea și va fi atribuită autorilor, lucru care mă face să mă gândesc ce reacție vor avea.
Ana Crăciun: Când mi-am văzut numele pe coperta cărții m-am bucurat foarte mult și m-am simțit mândră de mine. Imediat a doua zi m-am dus la profesoara mea de limba română din liceu și i-am dăruit un exemplar.
Ce ți-ai dori să simtă sau înțeleagă cititorii din povestea scrisă?
Ecaterina Ciupercă: Sper să îl cunoască și să îl privească pe Eugen Raportoru așa cum eu și Ana am reușit să îl vedem. Eroul nostru este extrem de complex și cu foarte multe povești de transmis, însă sper ca această poveste să aducă publicul mai aproape de el și de arta lui. Abia atunci îl vor cunoaște cu adevărat.
Ana Crăciun: Aș dori ca cei ce vor citi cartea să înțeleagă că în viață, dacă vrei ceva din toată inima și muncești pentru acel ceva, poți reuși. Nu o să fie mereu ușor, nu toți oamenii înțeleg cum e să ai un vis, dar nu înseamnă că trebuie să renunți, trebuie să le arăți cum arată un vis devenit realitate.
FRAGMENT DIN BIOGRAFIA PICTORULUI EUGEN RAPORTORU
În cartierul său, arta era la orice pas, iar el, copil fiind a fost atras ca un magnet de pictură. Pe strada sa se aflau trei ateliere de pictură, printre care cel al pictorului Corneliu Baba și cel al artistului de vitralii clasice Ion Brodeală. Iar ambii artiști i-au remarcat imediat talentul.
Știm că sunt indicii puține, dar ați putea ghici cine ar putea fi cu acest indiciu în plus: anul acesta președintele țării i-a acordat o distincție importantă, „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler”, devenind astfel primul pictor de etnie romă din România care primește această onoare.
DESCOPERĂ ȘI CELELALTE CĂRȚI ALE COLECȚIEI
Cărțile și ghidul de activități au fost create în cadrul proiectului Bare rroma ediția a doua, cofinanțată de AFCN în 2024. Bare rroma înseamnă oameni mari/importanți în limba romani. Prima ediție a proiectului Bare Rroma a fost distinsă la Gala Societății Civile cu premiul II, secțiunea „Educație și învățământ“, cu premiul la categoria „Incluziune socială și dialog intercultural“, la Gala Premiilor AFCN și cu o nominalizare la Gala Itsy Bitsy, secțiunea „Incluziune socială“.
Proiectul „BARE RROMA” este cofinanțat de AFCN și se desfășoară în perioada ianuarie - noiembrie 2024.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.