CĂRȚI GRATUITE în format digital

Dă click pe carte, pentru afișarea pe întreg ecranul.

Cele patru cărți de mai jos au fost create în cadrul proiectului BARE RROMA, ediția a doua/2024. Opt studenți ai Programului de Studii de Limba și Literatura romani din cadrul Universității București au scris și tradus patru povești despre eroii și eroinele lor.

Cărțile sunt însoțite de ghiduri cu activități pentru copii, pe care le poți accesa aici.

 

O poveste despre artistul rom Eugen Raportoru.
Scrisă și tradusă în limba romani de Ana Crăciun și Ecaterina Ciupercă.
Ilustrații de Veronica Neacșu

Teme abordate: #etnie #rom #pictură #mari artiști

 

O poveste despre actrița, regizoarea și scenarista Alina Șerban.
Scrisă și tradusă în limba romani de Arina Costea și Mihai Leonard Moisa
Ilustrații de Amandine Bănescu.

Teme abordate: #provocări #ambiție #actrițe #femei rome

 

O poveste despre soprana Isabela Stănescu.
Scrisă și tradusă în limba romani de Beatrice Bujan și Ileana Ciobanu
Ilustrații de Roma Gavrilă

Teme abordate: #operă #soprană #femei rome

 

Duminică.  Scrisă și tradusă în limba romani de Bianca Nestian și Ivona Negru
Ilustrații de Emi Balint

Teme abordate: #etnie #rom #aspirații #sociolog


Cele patru cărți de mai jos au fost create în cadrul proiectului BARE RROMA. Opt traducători studenți ai secției de limbă și literatură romani din cadrul Universității București au realizat traducerea acestor patru cărți, create inițial în cadrul proiectului ROMA S/HEROES de către tineri autori romi. Aceștia au intervievat artiști și activiști romi (Nicoleta Bițu, Connect-R, Loredana Mihaly și Sorin Sandu), și au spus mai departe poveștile lor de viață.

Cărțile sunt însoțite de ghiduri cu activități pentru copii, pe care le poți accesa aici.

 

O poveste despre artistul rom Connect-R, scrisă de Francisca Călin, pe baza interviului realizat de Răzvan Tescovină și Teodora Borcoi, cu ilustrații de József Vass.

Traducere în limba romani de Ecaterina Ciupercă și Andrei Panțiru.

Teme abordate: #etnie #rom #discriminare #artist #muzică #perseverență #fani

 

O poveste despre activista romă Nicoleta Bițu, scrisă de Mirela Busuioc, Albert Morteanu & Georgiana Vatală și ilustrată de Oana Ispir

Traducere de Adrian Covaciu și Ileana Ciobanu.

Teme abordate: #etnie #rom #discriminare #educație #școală #ambiții #vocație #misiune

 

O poveste despre actorul și scriitorul rom Sorin Sandu, scrisă de Nicoleta Ene & Iasmina Stoican și ilustrată de Georgiana Chițac.

Traducere de Iuliana Acasandrei și Elisabeta Anton.

Teme abordate: #etnie #rom #discriminare #perseverență #artist #teatru #împlinirea visului

 

O poveste despre activista romă Loredana Mihaly, scrisă de Bianca Bărbosu, Andra Beatrice Dima & Florin Varga și ilustrată de Ana-Maria Calistru.

Traducere de Doinița Ciurar și Beatrice Bujan.

Teme abordate:  #etnie #rom #discriminare #egalitate #cărți


Oare este posibil să trăim fără să ne dorim nimic sau fără să ne aflăm în legătură cu familia, cu oamenii din jurul nostru, fără să fim atenți la mersul lumii ?

Băiatul care nu voia nimic este o poveste despre transformare, despre descoperirea de sine și despre relația oamenilor, mici sau mari, cu munca. Dar până la urmă, este povestea pe care o imaginează fiecare dintre voi, căci ea vă invită la a deveni autori și a-i da un sens personal.

Teme abordate: #dorințe #muncă # comunitate

Această carte este scrisă colaborativ de Iulia Iordan și 16 adolescenți din Gălbinași, jud. Călărași, ca parte a proiectului Pași de povestași. Cartea este însoțită de o analiză critică a proiectului.


“Cea mai dragă familie din lume”, scrisă și ilustrată de Georgiana Chițac, este o poveste prin care cei mici descoperă diverse structuri familiale, pe înțelesul lor.

Miruna, personajul principal, visează la o familie perfectă sau cel puțin o familie în care să nu trebuiască să se mute de la un părinte la altul, cu părinți care să nu întârzie tot timpul sau cu un frate mai mic care să-i strice păpușile.  

Ce drum va parcurge Miruna pentru a-și găsi echilibrul emoțional și starea de bine în noua sa familie?

Teme abordate: #familie, #emoții

Cartea este însoțită de un ghid cu activități pentru copii, pe care îl poți accesa aici.


Renata își dorește să aibă un frate mai mare, nu unul care se ține după ea cât e ziua de lungă, îi strică păpușile sau îi mâzgălește cărțile. Oare ce va face ea când Amza, fratele cel mic, se rătăcește în pădure?

Teme abordate: #etnia romă #relația dintre frați #acceptare

Cartea este însoțită de un ghid cu activități pentru copii, pe care îl poți accesa aici. Mai jos, poți accesa versiunile cărții în patru dialecte ale limbi romani.

Dialect spoitoresc

Dialect carpatic

Dialect ursăresc

Dialect căldărăresc


“Pe scări în sus” este o poveste senzorială care stimulează atât imaginația copiilor, cât și percepția olfactivă și vizuală. Prin călătoria lor către etajul zece, Sofia și bunicul ei ne fac să descoperim mirosuri, obiecte și feluri de a fi atât de familiare celor care locuiesc la bloc, separați de ușile închise, dar în același timp împreună.

Teme abordate: #relația dintre nepoți și bunici, #simțuri, #viața la bloc

Cartea este însoțită de un ghid cu activități pentru copii, pe care îl poți accesa aici.

Cartea ilustrată „Pe scări în sus” a fost publicată în cadrul proiectului Incubator de povești colorate.

 

CĂRȚI DISPONIBILE ÎN LIBRĂRII

Aceste cărți au fost create în cadrul proiectelor CUAC și sunt acum disponibile în librării, sau pe site-ul editurilor partenere.

Într-o seară ploioasă, supărat că nu se mai poate juca de-a v-ați ascunselea, Bariș face o descoperire uimitoare: ploaia știe să vorbească! Și ce povești are de spus! Alături de ea, băiețelul călătorește de la Gara de Nord la junglele și savanele din Africa, apoi până la Polul Nord. Ajunge chiar și în India, unde ploaia începe să-i spună poveștile bunicilor și ale neamurilor de romi care s-au răspândit în lumea-ntreagă.

Teme abordate: #jocurile copilăriei #cultura romă

Cartea ilustrată „Bariș. De vorbă cu ploaia” a fost publicată în cadrul unui proiect editorial susținut de AFCN și este însoțită de un ghid cu activități pentru copii, pe care îl poți accesa aici.

Carte disponibilă pe site-ul librăriei Cărturești.


Filip s-a săturat de sora lui care „face terapie” și ia toată atenția părinților. Este hotărât să o abandoneze pe Sara la mătușa Silvia. Și atunci cu cine va mai asculta el muzica preferată? Cine va mai umple casa cu fluturi minunat colorați? Cui îi va mai citi poveștile preferate?

Teme abordate: #dizabilități, #prietenie, #relația frate-soră

Cartea este însoțită de un ghid cu activități pentru copii, pe care îl poți accesa aici.

Cartea ilustrată „Unde e Sara?” a fost publicată în cadrul proiectului Supereroii.

Carte disponibilă pe site-ul editurii Portocala albastră.


Cine a spus că melcii nu pot fi rapizi? Sau că broaştele sunt acrobate înnăscute? Oac se pricepe de minune la înot, iar Tac e expert la cățărat. Când nu se joacă de-a v-aţi ascunselea, Oac şi Tac îşi pun întrebări caraghioase şi fac fel de fel de giumbuşlucuri. lar când adorm obosiți la finalul unei zile pline de aventuri, nici măcar lumea viselor nu e mai lipsită de peripeții, căci Oac şi Tac sunt şi acolo cei mai buni prieteni.

Teme abordate: #prietenie #aventură

Această carte a câștigat premiul concursului de benzi desenate, organizat în cadrul Incubatorului de povești colorate, ediția 2023.

Cartea este însoțită de un ghid cu activități pentru copii, pe care îl poți accesa aici.

Carte disponibilă pe site-ul editurii Portocala albastră.


Totul se schimbă în viața Renatei și a lui Ștefan atunci când, printre lucrurile mamei, găsesc un inel cu cap de cal în relief, înconjurat de safire delicate. Urmează o aventură în care cei doi frați descoperă o istorie puțin știută: istoria romilor, de la origini până la cei 500 de ani de sclavie pe teritoriul României, și de la Holocaust, trecând prin perioada comunistă, până în prezent. O poveste despre istorii personale și colective, în care ficțiunea se împletește cu documente istorice autentice. O poveste despre doi copii care își văd visul împlinit: află mai multe despre cine sunt romii și o spun mai departe.

Teme abordate: #familie #aventură #istoria și cultura romilor

Această carte a fost realizată în cadrul proiectului Noii povestitori, ediția a 3-a.

Carte disponibilă pe site-ul editurii Seneca.


O poveste despre Ferentari, cu zâne, vrăjitori și kendame, dar mai ales cu copii care pot schimba lumea.

Zilele de vară sunt fierbinți și vesele. Copiii s-ar juca afară de dimineața până seara, dar școala nu s-a terminat încă. Ionuț o convinge pe Diana să ia o pauză de la teme și să iasă în parc. Acolo se întâlnesc cu Leo, un băiat misterios și temut, care îi ia kendama și nici că mai are de gând să i-o dea înapoi.

Teme abordate: #prietenie #aventură #istoria și cultura romilor

Această carte a fost realizată în cadrul proiectului Noii povestitori, ediția 1.

Carte disponibilă pe site-ul editurii Arthur și pe site-ul editurii pionierpress (ediție bilingvă suedeză/romani).